Monday, October 15, 2007

Suomalaiset saastuttavat surutta





Kauniista puheista huolimatta kasvihuonepäästöt yhä Euroopan korkeimpia
Suomalaiset saastuttavat surutta
Suomalaiset ovat teoriassa esimerkillinen ekokansa. Kyselyissä lähes jokaista piinaa huoli ilmastonmuutoksesta. Ympäristöystävälliset tuotteet saavat varauksettoman tuen ja jokainen on valmis ympäristötekoihin. Puheissa sellaista ei olekaan, joka ei haluaisi suosia joukkoliikennettä.

Käytännössä me elämme edelleen kuin pellossa. Eri tahojen keräämien tilastotietojen mukaan Suomen kasvihuonepäästöt asukasta kohti vuodessa ovat Euroopan korkeimpia. Vaikka ilmastonmuutoksen aiheuttamat uhat ovat tiedossa, se ei juuri tavallisen kansalaisen elämässä näy.

Ilmastonmuutoksen hillinnässä Suomi on 36. sijalla. Samalla viivalla ovat Valko-Venäjä ja Algeria. Kärjessä ovat Ruotsi ja Tanska.

- Ihmiset vaihtavat koko ajan autoa, ja alle kolmen kilometrin matkoista pääosa ajetaan autolla. Tähän ei ole mitään järjellistä syytä, ympäristönsuojelun lehtori Timo Vuorisalo Turun yliopistosta moittii.

Liikennepolitiikassakin mennään Vuorisalon mielestä edelleen väärään suuntaan, sillä Suomessa satsataan teihin ja yksityisautoiluun, vaikka päästöjä pitäisi leikata. Hän sanoo eduskunnan päätösten heijastavan ihmisten mielipiteitä, lisääntyneen ympäristötietoisuuden lisäksi valitettavasti myös pahassa.

Ilmastotalkoissa ongelmana ei ole pelkkä vastuun pakoilu. Vuorisalon mukaan tutkijoiden keskuudessa keskustelu ilmastonmuutoksesta on laantunut. Ilmaston muuttuminen on tavalliselle kuluttajallekin jo selvä juttu, mutta sen hillitsemisen keinot eivät. Vaikka ilmastosta puhutaan typerryttävän paljon, tietoa käytännön keinoista ei saa tarpeeksi, sanovat kansalaiset.

Kuluttajan vastuulla on myös ottaa asioista selvää. Varsinkin oman talon rakentajan tulee miettiä tekojaan tarkkaan.

- Ihminen tekee ehkä elämänsä tärkeimmät ympäristöratkaisut taloa rakentaessaan. Päätösten vaikutus kantaa monta vuosikymmentä, Vuorisalo painottaa.

No comments: